ICER_logo_HU_400pxICER_logo_HU_400pxICER_logo_HU_400pxICER_logo_HU_400px
  • KEZDŐLAP
  • KUTATÁS
    • IRÁNYVONALAK
    • PUBLIKÁCIÓ
  • IKER Központ
    • AZ ATOMKI-RÓL
    • MAGUNKRÓL
    • INFRASTRUKTÚRA
    • MUNKATÁRSAK
    • IKER TV
    • MÉDIATÁR
  • ESEMÉNYEK
  • GINOP
    • CÉLKITŰZÉSEINK
    • NYILVÁNOSSÁG
    • KÖZBESZERZÉS
      • AJÁNLATI FELHÍVÁS
      • AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ
      • KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS MŰSZAKI LEÍRÁSA
  • ATOMKI Virtuális LAB
  • KAPCSOLAT
  • English

A Pannon-medence fő betápláló folyóit mintáztuk meg annak érdekében, hogy az általuk felhalmozott üledékek ásványos összetételét, ill. bizonyos ásványszemcsék U-Pb- és hasadványnyomkorát meghatározhassuk.

Ezen adatok alapján később fontos következtetéseket vonhatunk le a lepusztulási terület kőzetösszetételére és az eróziós folyamatok területi eloszlására vonatkozóan. A mintagyűjtésnél fontos szempont volt, hogy a folyóüledékeket, a folyó medencébe való belépéséhez minél közelebb mintázzuk meg, amelyek így közvetlen információt szolgáltattak a lepusztulási területükről, nem keveredve a medence többi üledékével. Ezen kívül ügyelnünk kellett arra is, hogy azon folyóknál, amelyeken a vízlépcsők következtében a recens üledékek ásványos összetétele már nem reprezentatív a lepusztulási területre nézve, pleisztocén kavicsbányákból gyűjtsük be a vizsgálatainkhoz szükséges mintaanyagot. Minden helyről legalább négy liter homokkal és több száz aprókaviccsal, ill. néhány jellemző hömpöllyel gazdagítottuk mintakészletünket.



Megosztás

Kategóriák

  • Díjak
  • Elektronikus megjelenés
  • Eredmény kommunikációs kiadványok
  • GINOP
  • Infrastruktúra
  • Interjú
  • Kutatás
  • Nyilvánosság
  • Publikáció
  • Roll-up
  • Sajtóközlemény
  • Sajtónyilvános rendezvény
  • Tájékoztató táblák
  • TV
  • Újsághírdetés és média vásárlás
Facebook Pagelike Widget

Flickr Fotók

20170303 554820170303 554720170303 554520170303 554620170303 554320170303 5544
More Photos
Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy