Alacsonyhátterű gamma- és béta-spektrometriai laboratórium

IKER

Három ultraalacsony-hátterű folyadékszcintillációs spektrométer és két ultraalacsony-hátterű gamma spektrométer az alapműszerei a laboratóriumnak, melyek csúcskészülékek ezen a területen. A laboratórium az alacsonyhátterű, nagyérzékenységű bétaaktivitás-méréseknek megfelelően lett kialakítva.

A Canberra-Packard által gyártott BE5030-7915-30ULB vékonyablakos, széles energiatartományú gamma-spektrométer HPGe detektora nagytisztaságú ólomházban helyezkedik el. 10 g-os, vékony rétegben eloszlatott üledékminták mérésénél a természetes kihullásból származó nyomjelző 210Pb detektálási hatásfoka 18%, Compton háttere 0,3 cpm. Ezzel 2-3 Bq/kg többletben mutatható ki a 226Ra alapszinthez képes. A nukleáris fegyverkísérletekből és a csernobili reaktorbalesetből származó 241Am-re és 137Cs is 1-2 Bq/kg a kimutathatósági határ, 36 óra mérési idő mellett.

A Perkin-Elmer Tri-Carb 3180 TR/SL típusú folyadékszcintillációs analizátor nagyon kis aktivitású minták tisztán bétasugárzó aktivitásának mérésére alkalmas. A sokcsatornás multiparaméteres készülék (effektív felbontása 0,1 keV) a prompt, illetve a holtidőben érkező beütések háromdimenziós analízisét végzi el annak érdekében, hogy a valós béta események és a háttérbeütések megkülönböztethetőek legyenek. A műszer bizmut-germanát (BGO) detektor árnyékolással van ellátva, így 3H aktivitáskoncentráció mérése esetén a háttér 1,0 – 0,75 CPM, míg 14C aktivitáskoncentráció mérés esetén 0,3 CPM alatti beütésszámnak adódik.

Nagy érzékenység érhető el (E2/B arány 3H esetén 800, 14C esetén 6000), kisebb mennyiségű koktél alkalmazása ellenére is (így csökkenthető a szerves hulladék mennyisége). A detektálási határ 500 perc mérési idő alkalmazásával, dúsítás nélkül történő 3H mérés esetén ≤ 1 Bq/l.

Kapcsolódó Fotódokumentáció